Türkiye çizgi roman tarihinin en uzun soluklu kahramanlarındandır. Okuduğum binlerce cilt çizgi romanın içinde en karizmatik olanlarından biri olarak yer etmiştir. Öyküsü, adalet için yemin etmiş bir soya dayanır. Efsane, Afrika’da Kurukafa Mağarası’nda yaşayan kızıl kostümü (aslında mor ama Türkiye’de kırmızı) ile doğruluk için savaşan babanın ölünce yerini oğluna, onun da oğluna bırakmasıyla 400 yıl yaşında tek bir insan sanılmasına dayalıdır.
Yüzünü kimse göremez, gören ölür. Gözlerini örten bant ürkütücüdür. İki yüzüğü vardır. Vurdukları gangsteri damgalarlar. Kurukafa izi asla çıkmayan bir mürekkeple adamı topluma suçlu olarak tanıtır. Köpeği (pardon! kurdu) ile dünyayı gezer, 11 Eylül öncesi dünyada, “Kurt o kardeşim, köpek değil” deyip köpeklerin giremediği her yere alır sadık dostu Şeytan’ı. Güzel bir sevgilisi vardır Diana Palmer.
Düşmanlarını alteden ancak öldürmeyen isabetli silahları otomatiktir. Zengindir. Asildir. Yakışıklıdır. En çok merak ettiğimiz yüzüdür. Sadece ensesinden görürüz kimi zamanlar başı derde girince “Phantom abimizin yüzünü göreni yakarız uleeen” diye namus cinayetlerine hazırlıklı okuruz. Ama hep kurtulur kimse göremez yüzünü. Pigme dostu vardır. Bir sürü yerli atasözü vardır. Sağolsun Cem Yılmaz ezberletmiştir bizlere hem karikatürlerinde hem skeçlerinde. “Kızılmaske ormanda on kaplan gücündedir.” Her sayısı ayrı bir hazdır. Binaların arasında bıktığımız dünyada, Eden adası Altın Kumsal ve Afrika Ormanları ile aranıp bulunacak çizgi romandır.
Kızılmaske’nin Türkiye’deki yayın hayatı
“Kızılmaske Türk okuruyla 1939 yılında tanıştı. Çocuk Sesi ve Afacan dergilerinin birleşmesinden oluşan yeni dergide yayımlanmaya başlanan Kızılmaske’ye verilmiş olan ad Dev Adamdı. 1940’ların başlarından itibaren 1001 Roman Dergisi’nde de yayımlandı; bu maceraların dördü (ABD’deki orijinal yayın tarihleri: 1938-1940’lar) daha sonra 1965’te, Bilge Şakraks’ın çıkarttığı Red Kit dergisinde dolgu malzemesi olarak kullanıldı. Ayrıca eski 1001 Roman’ın yayıncısı olan Tahsin Demiray’ın 1952-53 yılları arasında yayımladığı (her dört sayfasından ikisi renkli olarak basılan) Haftalık Albümlerde Maskeli Süvari ve Mandrake’nin yanı sıra zaman zaman Kızılmaske’nin de maceraları yer aldı.
Kızılmaske’nin bağımsız bir dergi olarak okuyucuya sunulduğu ilk tarih 1968’dir. Tay Yayınları’nın 13 Ağustos 1973’te yayınlamaya başladığı seri, Türk çizgi roman okuruna Kızılmaske’yi yaygın olarak tanıtıp sevdirecek seri oldu. Bu seri, 1970’ler ve 1980’ler boyunca devam etti.”
Kaynak: Vikipedi
Kaynakça:
http://www.gazozagaci.com/290702/kose6.html
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=phantom
http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1lmaske
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Phantom
Lee Falk (Phantom’un yaratıcı olan sanatçı)
http://www.deepwoods.org/lee_falk.html
http://www.kingfeatures.com/features/comics/phantom/about.htm
Süper kahramanlardan çok çok önce insanların da cesur oldukları dönemde Marvel’den önce Kızılmaske vardı. Kötülere karşı iyi insanları korumak için cesurca dövüşür, zekasına ve yumruklarına güvenirdi.
Neyse ki tekrar eski kahramanlar aramıza geri dönüyorlar.
merhabalar,
yıllar yılı bölük pörçük Kızılmaske’nin maceralarını okudum durdum. bir de tekofset yayıncılığın 56 sayıyla tamamladığı superman’i okudum.
yıllar sonra superman’in 56 sayısının 54’üne sahip oldum. iki sayısı kaldı sahip olamadığım. onu da zaman içerisinde bulursam koleksiyonum tamamlanmış olacak.
benim istediğim kızılmaske’nin Türkiye’de toplam kaç sayısının yayınlandığı. bildiğim kadarıyla yayınlanan tüm maceralarını ülkemizde tay yayıncılık yaptı. ilk yayonlanan maceralarını söylemiyorum elbette. onlar hakkında bilgileri zaten vikipedia ve yukarıda siz vermişsiniz. eğer ülkemizde tay yayıncılığın toplam kaç sayıda yayınladığını bana bildirebilirseniz çok sevinirim. belki de kızılmaske’nin de serisini tamamlayabilirim.
yardımcı olabilirseniz sevinirim. hayırlı günler dilerim.
saygılarımla.
Ulkemizde Tay yayinlari tarafindan yayinlanan Kizilmaske tam seri halde toplam kac sayi,cilt,fasikül olarak yayinlandi acaba bilginiz var mi? o yillarda fasikül halinde yayinlanan serimi? yeniden yayinlaniyor? Maalesef ülkemizde tam baslanacakmis gibi yayin evleri basta okuyucuya 4,5 vbgibi bilgiler verip birden yayinlanmiyor.Kesip birakiyorlar Cenk beyin sorusunun yanitini kendim arastirmaktayim. o yillarda büyük agabey lerimizden cilt cilt alip Okur ama kolleksiyon olarak biriktirmez arkadaslarla takas ederdik. sim di belki? bu yorumumuza o zamanin gencleri -simdiki amca yada agabeylerimiz tarafindan yardim yoluyla bize ulasmalarini rica ediyorum.Kolleksiyoa deger diyerek yardimlarinizi diliyorum …
Saygilarimla